Jop

Jop

“Officieel ben ik werkloos maar ik werk wel, als vrijwilliger. Ik beschouw mezelf als iemand die zinvol bijdraagt aan de samenleving. Ik werk bij de Open Hof natuurlijk en bij De Oude Ulo in Leek ben ik praktijkbegeleider. Ik haal opdrachten binnen voor mensen die uit de boot zijn gevallen op de arbeidsmarkt. En sinds 2008 heb ik mijn eigen project Aanpakken, Doorpakken, Sociale problematiek. Daarvoor begeleid ik nu acht gezinnen met diverse problemen.

Ik noem mezelf een sociaal werker in de eerstelijn. Ik probeer een brug te slaan tussen cliënten die niets meer met de hulpverlening te maken willen hebben en de professionele hulpverleners. Als je naast iemand gaat staan en je gooit je eigen gedrevenheid en motivatie er in, dan krijg je iemand soms op een spoor dat beter is voor die persoon. Ik geloof in de kracht van de mensen en daar ga ik samen met hen naar op zoek. Het is heel makkelijk om iemand een trap na te geven. Het is de kunst om in mensen die zijn weggezet als ‘die kunnen niks, die hebben een handicap’ het positieve naar boven te halen. Daar heb ik het hartstikke druk mee. Ik voel me dus niet een werkloze maar iemand die zinvol bijdraagt aan de samenleving.

Bij de Open Hof doe ik alles wat een gewone vrijwilliger doet en daarnaast doe ik al het technisch onderhoud van het pand. Er hoeft niet veel geklust te worden. Het pand is degelijk gebouwd. Meestal gaat het om het onderhoud van de koffiemachine en de vaatwasser, en het hang- en sluitwerk. Bezoekers helpen nooit mee met klussen, dat willen we bewust niet. Anders krijg je een situatie van ‘als dat kan dan kan er meer’. Daar moet je niet aan beginnen, dat leidt tot rare situaties.

We werken hier met zo’n tachtig vrijwilligers van allerlei leeftijden en achtergronden. Ieder heeft zijn eigen benaderingswijze en toch werkt het allemaal. Dat vind ik het mooie. Soms denk ik ‘die persoon steekt er niet bovenuit’ maar dan kom je in een situatie en dan blijkt hij of zij juist een uitzonderlijke capaciteit te hebben. Je kunt mensen bij de Open Hof zien groeien, dat is heel leuk om mee te maken. Zelf leer ik hier ook nog iedere keer.

Het contact met de andere vrijwilligers verrijkt mijn sociaal leven. We doen leuke dingen. Om de twee jaar is er een medewerkersweekend en het andere jaar hebben we een barbecue of iets anders leuks. Vrienden houd ik niet echt aan over aan dit vrijwilligerswerk, wel heel fijne collega’s. In mijn andere werk ben ik helemaal alleen, hier kan ik van me afpraten. Voor en na het werk praat je nog even door, wissel je wat uit.

Jop constateert dat de ‘normale’ mensen in de samenleving vaak een harnas om zich heen hebben waar je moeilijk doorheen komt. Is dat in zijn vrijwilligerswerk dan anders?

“Als je in staat bent om naast de doelgroep te staan, elkaars gelijke te zijn, dan kun je heel dichtbij komen. Dat geeft een goed gevoel.”